Hvad er kranio-sakral terapi?
En blid og meget dybtgående behandlingsform, som kan give positive resultater, hvor gængse behandlingsformer måske ikke har hjulpet, eller hvor den anvendes i kombination med disse.

 

Dets primære mål er at korrigere dine ubalancer og forbedre dit kranio-sakral systems funktion og hermed skabe og bevare en sund og afbalanceret tilstand på alle niveauer.

Kranio-sakral terapi er velegnet til alle aldersgrupper og til en lang række af ubalancer fra småskavanker til lindring af sygdomme af mere kronisk karakter.

Terapien er meget effektiv til at nedsætte dit stressniveau, og kan løsne selv dybe spændinger i din krop.


Hvad er kranio-sakral systemet?
Det består af knoglerne i kraniet (kranio), rygsøjlen, korsbenet (sakral). Indeni disse knogler er centralnervesystemet, der består af hjernen og rygmarven. Uden om disse meget følsomme dele er der hjerne- og rygmarvsvæske, hjernehinder, membraner og bindevæv.

Væsken er nødvendig for at hjernecellerne kan få næring og udskille affaldsstoffer samtidig med at den virker beskyttende. Membranerne hæfter til kraniet, øverste nakkehvirvler og korsbenet. Bindevævet (fascierne) går ud fra membranerne, omgiver alle nerver og forbinder alt i kroppen fra nervevæv, til muskelvæv, til knoglevæv til alle organer.

Alt vitalt væv pulserer i en symmetrisk og jævn rytme, der kaldes den kranio
-sakrale rytme. Rytmen hænger sammen med produktion og resorbtion af en vandklar hjerne- og rygmarvsvæske i hjernen. Denne rytme forplantes ud til alle kropsdele via væsken og bindevævet.

Rygmarvsvæsken (cerebrospinalvæsken) udgør hos voksne 100-150 ml, medens døgnproduktionen ligger på 400-450 ml, det vil sige, at væsken når at blive gendannet 3-4 gange i døgnet. Dannelsen af væsken sker stødvis med normalt 6-12 stød i minuttet, hvilket giver en udvidelse og sammentrækning af kraniosakralsystemet. Klinisk benævnes dette for en flexion (udadrotation) og ekstension (indadrotation), medens den periodiske vekslen mellem flexion og ekstension kaldes den kranio-sakrale rytme eller puls. Pulsen karakteriseres ved dens frekvens, amplitude
, symmetri og kvalitet (styrke, rytmefasthed).

Hvert organ, hver muskel og alt væv i kroppen er forbundet med en en præcis del af kranio-sakral systemet gennem den tilhørende nerves forløb og tilhørende bindevæv. Enhver spænding, blokering og dysfunktion i kroppen reflekteres som forstyrrelse af rytme og symmetri i kranio-sakral systemet.

Kranio-sakral systemet og enhver kropsstruktur har således en tovejs forbindelse hvor igennem dysfunktion kan diagnosticeres. Fra kroppen ind i kranio-sakral systemet og fra kranio-sakral systemet ud i kroppen.


Hvordan kan der opstå ubalance?
Dysfunktioner i kranio-sakral systemet kan både skyldes ydre og indre faktorer og være af fysisk og ikke-fysisk karakter. De kan stamme fra spændinger, blokeringer, strukturel ubalance, sygdom, tryk fra fødslen, fysisk eller psykisk chok, ulykke eller slag som påvirker hovedet, nakken, ryggen, bækkenet, korsbenet eller halebenet m.v.

Ubalancer kan også opstå gradvist gennem dårlig kropsholdning, arbejdsstillinger, langsom opslidning og inflamationstilstande.

Indre faktorer kan skyldes betændelse, medicin, alkohol eller følelsesmæssige belastninger og svingninger fra hyperaktivitet til depression.

Ligeledes er stress en hyppig årsag til at kroppen ikke fungerer optimalt og hermed kranio-sakral systemet.

Da et frit væskeflow til
alle celler og alt væv er essentiel for sundhedstilstanden og for en optimal funktion af kroppen, kan der let opstå dysfunktion i systemet og sygdom, hvis dette flow af en eller anden grund forstyrres.

Hvordan foregår kranio-sakral terapi?
Som en helkropsbehandling, hvor klienten ligger afslappet på en briks. Terapeuten arbejder på hele kroppen men især på kraniet, ansigtet, rygsøjlen, bækkenet og på både for og bagsiden af kroppen. Med blid berøring undersøges og behandles klienten. Den afslappede tilstand gør det nemmere for klienten at modtage behandling og for terapeuten at komme i dybden med behandlingen.

Terapeuten lytter med sine hænder, palperer og responderer på vævet, så det bliver på vævets og klientens præmisser. Hvor der er spændinger, restriktioner, asymmetri og ujævn rytme tilstræbes en jævn, symmetrisk kranio-sakral rytme. Ved hjælp af blid mobilisering faciliteres til afspænding og
spændinger frigøres. Der tilstræbes fri bevægelighed, forbedret cirkulation og normal kranio-sakral rytme og funktion igen. Små og store led mobiliseres efter de samme skånsomme teknikker.

Kranio-sakral terapi historisk set
Behandlingsmetoden blev klinisk udviklet og medicinsk beskrevet af dr. John E. Upledger og medarbejdere i USA i 1970'erne, men allerede i begyndelsen af 1900-tallet blev dr. William Garner Sutherland fra Illinois opmærksom på de anatomiske forhold, der ligger til grund for behandlingen.

 

 

Kranio-sakral terapi

Line Graa
2371 7122